Yara op visite bij de Eerste Veterinaire Bloedbank Nederland

 

De Eerste Veterinaire Bloedbank Nederland houdt zich bezig met het afnemen en bewerken van bloed van honden en katten. Dit bloed wordt vervolgens geleverd aan dierenartsen in Nederland en België die een bloedtransfusie willen geven aan een hond of kat.
Daarnaast kunnen bij de EVBN honden en katten behandeld worden die lijden aan bloedziekten.
De EVBN is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar voor zowel dierenartsen als diereigenaren.
De EVBN is voortdurend op zoek naar donoren, zowel honden als katten. U kunt zich hiervoor aanmelden via het formulier op de website: http://www.evbn.nl/donoraanmelding 
Minder weergeven

Wist je dat

We ook een zak plasma krijgen als we een zak bloed afnemen van een donorhond? Na de donatie wordt het bloed 'verwerkt', dit houdt in dat wij de zak bloed in een centrifuge plaatsen. Als het weer uit de centrifuge komt hebben wij een gedeelte bloed en een gedeelte plasma in diezelfde zak zitten. Dit splitsen wij hierna op zodat we één zak bloed hebben en één zak met plasma. Een oorzaak kan zijn dat honden of katten die een plasmatransfusie nodig hebben zijn vergiftigd door rattengif wat kan leiden tot spontane bloedingen door een tekort aan stollingsfactoren. Ook door een ernstige virusinfectie, zoals Parvo, kan dit leiden tot een plasmatransfusie.

Wist je dat

Honden 2 verschillende bloedgroepen hebben? Namelijk positief en negatief. De meerderheid van de honden hebben een positieve bloedgroep. Soms is het ras gerelateerd. Duitse herders, boxers en Greyhounds hebben bijvoorbeeld vaak een negatieve bloedgroep.

Yara heeft een negatieve bloedgroep. En dit is juist de bloedgroep die perfect is voor bloed donatie. Omdat deze zo wel aan Positief als een Negatief gegeven kan worden.

Katten hebben daarentegen 3 verschillende bloedgroepen. Namelijk bloedgroep A, bloedgroep B of bloedgroep C (voorheen AB). Bloedgroep A hebben bijna alle katten. Bloedgroep B komt minder vaak voor, ongeveer de helft van de Britse Kortharen hebben bloedgroep B, de andere helft heeft bloedgroep A. Zo zijn er nog een paar andere rassen waar bloedgroep B in voorkomt. Bloedgroep C bij een kat komt echt zelden voor. In onze praktijk zijn wij één keer een kat tegen gekomen met deze bloedgroep. Dit was een kat kruising Ragdoll met een Maine Coon.

Het nadeel van katten bloed is dat het relatief kort houdbaar is. Daarom is het fijn dat we 7 donor katten hebben en we met een half uur altijd wel een kat beschikbaar hebben voor ze.

Zeker omdat er soms heel veel vraag is.